O noapte furtunoasa @ unteatru

Nu imi place Caragiale. Da, da, blasfemie, stiu. Poate prin supra-expunere la el (prea multe spectacole vazute sau poate ca din scoala generala am ramas cu trauma textelor lui pe care trebuia sa le despicam si analizam pana nu mai ramanea nimic placut in ele) sau poate prin descoperirea altor autori si diversificarea gusturilor.

Si totusi, nu m-am apucat sa scriu pentru a il desfiinta pe Caragiale, ci pentru a va recomanda spectacolul de la Unteatru.

Andrei si Andreea Grosu au luat textul lui Caragiale si l-au scuturat bine de praf, l-au decantat si distilat intr-o ora si 10 minute de spectacol concentrat. Cu un minim de mijloace (practic nu au decor, iar costumele sunt niste traininguri) au adus la viata textul de acum mai bine de 100 de ani si l-au facut sa se incadreze perfect in ritmul alert al vietii de azi. Asta e magia teatrului, de a lucra cu imaginatia spectatorului si a crea lumi prin iscusinta actorilor. Acestia au umplut golul scenic cu talentul lor. Schimbul de replici e rapid si vioi, nu exista momente moarte, actiunea nu lancezeste.

Cezar Antal este un Jupan Dumitrache coleric, vocal si aproape isteric, macinat de indoiala si preocupat mai mult de mentinerea “onoarei lui de familist” decat de orice altceva; este secondat de Bogdan Cotlet (Nae Ipingescu), stropul de normalitate care il mai pondereaza. Chiriac (Liviu Pintileasa) este un baietas de cartier chinuit de gelozii absurde, iar Veta (Alina Berzunteanu), comica prin contraste, este mai preocupata de a dovedi fidelitatea amantului sau, decat de onoarea ei de femeie maritata. Rica Venturiano este cireasa de pe tort in interpretarea lui Richard Bovnoczki: Don Juan-ul impiedicat si incurca-lume, demagog de duzina prin discursul sau “Familia e patria cea mica, iar patria e familia cea mare”. “Angelul” lui radios, Zita (Mihaela Trofimov), este o radiografie a femeii de azi: determinata, luptatoare, gata de orice pentru a isi atinge scopul. Constantin Cojocaru e delicios in rolul lui Spiridon si pare sa se distreze mai bine decat toti la un loc.

Asa cum esentele tari se tin in sticlute mici, calitatea poate fi livrata foarte bine si in spectacole cu durata putin peste o ora. Concentrat exact cat trebuie, este o pastila de comedie cu efect imediat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.