Negutatorul din Venetia @TNB

Negutatorul din Venetia e cea mai controversata dintre piesele lui Shakespeare: este antisemita sau nu este? Pare o misiune foarte dificila sa o acomodezi in era lui “political correct”. Dupa ce am vazut Furtuna si No Man’s Land montate excelent de Alexander Morfov, eram cumva nerabdatoare sa vad si Negutatorul in montarea lui. A ales o varianta destul de cuminte si ponderata.

Scenografia inspirata si coloana sonora de cantonete italienesti te introduc rapid in atmosfera venetiana, esti transportat pe loc in frumoasa Italie. La crearea atmosferei contribuie si costumele (gen Godfather asa) si actorii care au optat pentru gesturi stereotipice italienesti.

Actiunea curge molcom la inceputul spectacolului, in ritm de “dolce far niente”, pana ne familiarizam cu personajele si cadrul povestii. Bassanio, un nobil ramas fara avere, apeleaza la prietenul sau Antonio pentru a obtine un imprumut, necesar pentru a o peti pe frumoasa si bogata Portia. Din dorinta de a isi ajuta prietenul, Antonio ajunge sa se imprumute chiar de la cel mai aprig dusman al sau, evreul Shylock. 

Odata fixat cadrul povestii, ritmul devine alert. Planurile alterneaza intre casa Portiei, cafeneaua unde isi face veacul gasca lui Bassanio si casa lui Shylock. Umorul nu lipseste, ba chiar abunda, fiind furnizat de gasca vesela a lui Bassanio si de servitorul lui Shylock – Lanceloto (Emilian Marnea face un rol absolut savuros). Printre episoadele umoristice se intretese povestea evreului Shylock, cel lacom si hapsan, care doreste cu orice pret sa se razbune pe rivalul sau, negutatorul crestin Antonio, si are ocazia perfecta atunci cand acesta se imprumuta pentru Bassanio, promitand o livra din propria carne daca nu inapoiaza la timp banii. 

Foto: Florin Ghioca (TNB)

Lui Ion Caramitru i s-a potrivit foarte bine partitura lui Shylock si s-a ridicat la inaltimea rolului (in conditiile in care comparatia cea mai la indemana e aceea cu performanta lui Al Pacino in filmul omonim, deci stacheta era foarte sus). Experienta sa scenica si familiaritatea cu textele lui Shakespeare au dat interpretarii siguranta si naturaletea pe care nu toti colegii lui mai tineri de scena o au. Bassanio-ul lui Alexandru Potocean e lipsit de siroposenia de indragostit a celui din film (lucru pe care l-am apreciat), si mi s-a parut dus in zona de italian stereotipic, un golanas de cartier. Unul simpatic. Richard Bovnoczki este un Antonio plin de mister, elegant, insa putin lipsit de vână. O surpriza placuta a fost Silviu Mircescu: amuzant si sigur pe el, a fost exact ceea ce trebuie pentru rolul lui Graziano. 

Nu stiu daca Negutatorul este chiar favorita mea dintre piesele lui Shakespeare, cu portretizarea cliseistica, stereotipa a evreului (avar, hapsan si crud), aproape justificand comportamentul discriminator si antisemit al taberei lui Antonio. Sigur ca, istoric vorbind, asa erau tratati evreii si aceea era viziunea asupra lor in societatea vremii. Insa eu nu m-am putut deloc impaca cu scena procesului, mai precis finalul acestuia. Dreptatea mi s-a parut nedreapta. Gestul “milostiv” al lui Antonio e mai degraba crud, si, daca tot vorbim de religie: deloc crestinesc – sa ceri unui om sa se lepede de credinta sa. Chiar si unuia asa hapsan ca Shylock. Prin urmare, in final nici crestinul nu este cu nimic mai presus decat evreul. Probabil chiar asta a vrut sa transmita Big Will: rautatea, lacomia, razbunarea, discriminarea rasiala sunt profund umane. Defectele tin de om, in esenta sa, nu de religie sau de statutul social. 

Finalul propus de Morfov seamana putin cu cel din No Man’s Land: in razboiul orgoliilor si al razbunarii nimeni nu iese cu adevarat castigator. Chiar si asa, per total, punerea in scena de la TNB a Negutatorului este extrem de agreabila, numai buna de vazut dupa o zi grea de serviciu sau la inceput de weekend pentru a ne binedispune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.