Buna seara,domnule Wilde!@Teatrul Evreiesc

Recunosc cu mana pe inima: sunt un mare fan al lui Oscar Wilde si inca de cand i-am citit prima oara piesele de teatru, mi-am dorit sa il vad si pus in scena. Si am tot asteptat. M-am mirat, si ma mir inca, de ce nu se monteaza mai des textele lui. Astfel ca, mare mi-a fost bucuria atunci cand am auzit vestea ca Teatrul Evreiesc de Stat pregateste “Buna seara, domnule Wilde!” avand la baza textul piesei “The importance of being Earnest”.  

Foto: Teatrul Evreiesc de Stat

Savuros si amuzant cum numai scrisul lui Wilde poate fi, spectacolul “Buna seara, domnule Wilde!” combina umorul elegant cu muzica buna si ceva parfum de epoca victoriana. Regizorul Andrei Majeri a introdus maiestrit elemente contemporane, care se impletesc frumos in musicalul scris in 1971 Eugen Mirea (libret) și Henry Mălineanu (muzica), după piesa ”Ce înseamnă să fii Onest?” a lui Oscar Wilde.

Decorul Irinei Moscu este versatil; simplu si eficient, serveste scopului si nu atrage atentia de la actori mai mult decat este cazul, putandu-ne astfel bucura de subtilitatile textului si de jocul actorilor. Costumele create de Lucian Broscatean sunt o fuziune fericita intre clasic si modern, pastrand suficient din stilul victorian cat sa nu il pierdem pe Wilde, dar aducand si ceva din actualitate, cat sa armonizeze in spectacol si elementele contemporane introduse de regizor (telefoane mobile, tableta, video-proiectii). 

Momentele de muzica si dans (coregrafie semnata de Attila Bordas) sunt interludii jucause care aduc buna-dispozitie. Traducerea iscusita a textului lasa intact umorul ascutit al lui Wilde, care consta tocmai in autoironie si in comicul de limbaj și situație.  

Libretul ofera partituri generoase pentru fiecare interpret. Toti au sansa sa straluceasca si sa demonstreze ceea ce pot. Lucru pe care distributia de la Evreiesc o si face. Actorii sunt expresivi, amuzanti, au voci bune si transmit bucuria lor de a juca (lucru care doar iti sporeste bucuria de a ii vedea jucand).

Asta vara vi l-am recomandat pe “neve”, ca fiind un spectacol de vazut toamna asta; acum revin dupa ce l-am vazut, pentru a imi reinnoi indemnul: mergeti sa il vedeti! Nu va speriati de musical (din pacate, in Romania nu exista o traditie a musicalului, ba mai rau, e vazut cumva ca un gen inferior de spectacol), nu va speriati de durata de 3 ore. Merita cu prisosinta: muzica, umorul si jocul actoricesc de calitate va vor face sa uitati de griji si sa iesiti de acolo cu o stare de bine si un zambet larg pe buze. Pentru mine, asa a fost. Si daca inca nu v-am convins, va spun si ca a luat premiul pentru Cel mai bun spectacol la secțiunea Bulevardul Comediei in cadrul festivalului FestIn pe Bulevard 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.