Venus in fur @ Unteatru

Imi plac foarte mult cei de la Unteatru. Vin intotdeauna cu viziuni originale, texte interesante si  actori extraordinar de buni. “Venus in fur”, textul lui David Ives, e inspirat montat de tanara regizoare Elena Morar. Ca spatiu de joc a ales sala unde e si barul, cu un decor minimalist, asa cum ne-a obisnuit Unteatru, foaierul transformandu-se in terenul de joaca al zeitei Venus. Spectatorii sunt si ei in decor, foarte aproape de cei doi actori.

Foto: Unteatru.

Thomas Novachek (Richard Bovnoczki), regizor si dramaturg, este nemultumit de castingul pentru rolul principal feminin din montarea dramatizarii sale dupa cartea „Venus înveșmântată în blănuri” de Sacher-Masoch (da, cel de la care vine termenul de “masochism”). Vanda (Silva Helena Schmidt) este o actrita intarziata la casting, o aparitie colorata, superficiala si foarte vocala, care reuseste sa il convinga pe regizor sa o lase sa dea o proba pentru rol. De aici cei doi incep un “duel” masculin-feminin extrem de amuzant, bifand cu ironie multe mituri si stereotipuri in acest “razboi al sexelor” si redand o imagine a raporturilor de putere in lumea teatrala (si nu numai), cat de usor se poate ajunge la abuz si cam cat de vulnerabile (sau nu) pot fi femeile. Totul de un bun gust desavarsit, avand grija sa nu cada in extrema unui feminism feroce. Avem momente de teatru in teatru, role playing, sado-masochism, iar dialogul alert si replicile savuroase tin spectatorul electrizat si curios pana la finalul spectacolului.

Silva Helena Schmidt este o forta, energie in stare pura, reuseste sa treaca de la o stare la alta cu o rapiditate si expresivitate remarcabila. Atat in rolul actritei haotice Vanda cat si in ipostaza aristocratei victoriene Wanda Dunayev, personajul piesei lui Novachek. Raporturile de forte dintre Vanda si regizor se inverseaza insidios de-a lungul spectacolului. Arogantul si ironicul Thomas, cu viziunea lui stereotipa si misogina, ajunge curand sa fie subjugat, straduindu-se din greu sa isi mentina pozitia de dominare. Richard Bovnoczki are un rol in afara zonei lui de confort, foarte diferit de toate celelalte in care l-am vazut (si sunt multe!). Construieste minutios si atent personajul, puncteaza cu eleganta si finete toate starile prin care trece regizorul de la venirea Vandei: enervare, confuzie, curiozitate, uimire, seductie, subjugare si supunere.

Venus in fur este o gura de aer proaspat, o infuzie de energie dupa o zi obositoare la birou. Spectacolul oferă o lectie scenica extrem de inteligenta și foarte amuzanta despre natura destabilizatoare a dorinței sexuale: conventional, fetisuri si toata gama de nuante existenta intre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.